Valitettavasti joudun edelleen ja entistä vakavammin ihmettelemään, mikä on SDP:n ja Vasemmistoliiton ympäristölinja. Eduskunnassa on eilen ja tänään ollut käsittelyssä päästökaupan toisen jakson Suomen jakosuunnitelman hyväksyminen. Sekä SDP että Vasemmistoliitto ehdottivat esityksen hylkäämistä. SDP:n koko ryhmä yhtä tyhjää ääntä lukuun ottamatta äänesti hylkäyksen puolesta ja Vasemmistoliiton 17 edustajasta peräti 11. Samaan "ei"-linjaan liittyi Perussuomalaiset, mutta koko muu eduskunta äänesti päästökaupan hyväksymisen puolesta.

Päästökaupan toinen jakso alkaa jo 1.1.2008. Esitys on tullut Euroopan komissiolta, mikä velvoittaa Suomea hyväksymään tämän esityksen ja siten toimeenpanemaan päästökaupan toisen jakson. Voi vain kuvitella, mitä seuraamuksia esityksen hylkäämisellä olisi ollut koko päästökauppajärjestelmälle. Puhumattakaan siitä, mitä tämä olisi tehnyt Suomen maineelle ilmastonmuutoksen torjujamaana. Myös teollisuudelle nopea päätöksenteko on tärkeää, jotta ehditään ajoissa varautua tarvittaviin toimenpiteisiin.

Esityksen hylkäystä esittänyt Vasemmistoliiton Matti Kangas sanoi täysistunnossa näin:
"Suomen pitää olla mukana ilmastonmuutosta torjuvassa työssä ja osallistua päästöjen vähennyksiin. Suomi on kuitenkin ottamassa itselleen liian isoa taakkaa kannettavaksi. Oma mielipiteeni on, että jos päästökauppalakia muutetaan esityksen mukaisesti, niin Suomen kilpailukyky vaarantuu. -- Nämä asiat eivät ole Suomen käsissä ratkaistavissa. Niin kauan kuin USA, Kiina, Venäjä ja Brasilia eivät sitoudu yhteiseen työhön, ei mitään tapahdu. -- Esitän hallituksen esityksen hylkäämistä. Päästöjen vähentämiseen on kehitettävä joku muu tehokkaampi keino kuin nykyinen päästökauppajärjestelmä. Kannatan valiokunnan lausumaa, jossa kehotetaan kiirehtimään toimenpiteitä turpeen päästökertoimen tarkistamiseksi."

Eli ilmeisesti Kankaan mielestä Suomen pitäisi osallistua päästökauppaan viimeisenä maana, sitten kun kaikki muutkin maat ovat jo mukana. Tässä alkaa vain olemaan kiire, mikäli ilmastonmuutosta aiotaan torjua! Ympäristövaliokunta totesi lausunnossaan tästä hallituksen päästökauppaesityksestä, että kokemukset päästökauppajärjestelmän toimivuudesta ovat vielä lyhyeltä ajalta ja markkinat kehitysvaiheessa, mutta päästökauppajärjestelmä vaikuttaa kuitenkin jo nyt energian käytön tehostumiseen, ja se edistää sellaisenaan uusiutuvan energian kilpailukykyä ja käyttöä. 

Me vihreät haluamme, että EU ja Suomi ovat ilmastonmuutoksen torjunnassa edelläkävijöitä eikä perästähiihtäjiä. Päästökauppa luo erityisesti uusiutuvan energian markkinoille paljon potentiaalisia työpaikkoja. Edelläkävijämaana Suomella olisi parhaat edellytykset myös hyötyä päästökaupan tuomista työpaikoista. 

Blogissani on viime päivinä käyty keskustelua Vasemmistoliiton ympäristölinjasta. Mutta missä se Vasemmistoliiton ympäristölinja näkyy, jos valtaosa puolueen kansanedustajista äänestää ilmastonmuutoksen torjuntaa vastaan? Vasemmistoliiton kansanedustajista päästökaupan jatkon puolesta äänestivät Paavo Arhinmäki, Minna Sirnö, Merja Kyllönen ja Erkki Virtanen. Muut, mukaan lukien puolueen puheenjohtaja Martti Korhonen, äänestivät päästökaupan jatkoa vastaan.

Tässä linkki aiheesta käytyyn keskusteluun ja tässä vielä linkki äänestystulokseen.