Elokuussa kierrän aina Suomea kesäkokouksissa eri paikkakunnilla, joissa kokoustamisen lisäksi tutustun eri alueiden tarpeisiin. Tänä elokuuna tutustuin itärajaan Imatralla ja Lappeenrannassa sekä länsirajaan Maarianhaminassa.

Olin lakivaliokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa Ahvenanmaalla kaksi päivää ja sain tuhdin paketin tietoa heidän oikeusjärjestelmästään, itsehallintolain uudistamistarpeista, taloudesta ja energiapolitiikasta. Näin taas kerran laskelmat siitä, miten Ahvenanmaa saa valtiolta saman verran kuin se maksaa veroina valtiolle. Eli taloudellisesti tilanne on +-0 budjetissa. Nyt kuitenkin Ahvenanmaalla toivottaisiin, että he saisivat tulla mukaan uusiutuvan energian syöttötariffijärjestelmään ja että Suomen ja Ahvenanmaan välille rakennettaisiin sähkökaapeli. Nyt kaapeli sitoo Ahvenanmaan vain Ruotsiin. Ahvenanmaalla tuotetaan tällä hetkellä tuulivoimalla laskutavasta riippuen 22-25 % heidän tarvitsemastaan sähköstä. Suunnitelmissa on päästä seuraavaksi 75 % osuuteen ja siitä vielä eteenpäin 200 %:iin ja sähkönvientiin. Tätä varten tarvittaisiin syöttötariffi ja sähkökaapeli Suomeen.

Imatralla olin RAY:n hallituksen kanssa, ja tutustuimme muun muassa kansainväliseen aktiviteetti taloon nimeltään Mylly. Toiminta oli todella virkeää ja pienyrittäjyyteen kannustavaa, joten en ollenkaan ihmettele paikan saamia palkintoja.

Lappeenrantaan minut vei taas vihreän eduskuntaryhmän kesäkokous, jossa valmistelimme kantojamme budjettiriiheen. Itse budjettiriihessä minua ei kauan tarvittu, kun etukäteisneuvottelut olivat niin hyvin hoidettuja, että budjetti valmistui ennätysvauhtia.