Muistan hyvin vuoden 2002 pettymyksen, kun eduskunta antoi luvan rakentaa viidennen ydinvoimalan. Se on sittemmin osoittautunut Suomen historian epäonnistuneimmaksi rakennusprojektiksi. Valmistuminen viivästyy vuosia, ja rakennusaikana Säteilyturvakeskus on joutunut puuttumaan moniin turvallisuuspuutteisiin.

Viidennestä ydinvoimalasta päätettäessä oli keskeisessä roolissa ydinvastuulain tiukennus. Eduskunta hyväksyi vuonna 2005 uuden kansainvälisiin sopimuksiin perustuvan ydinvastuulain, joka nostaa merkittävästi ydinvoimayhtiöiden vastuuta mahdollisessa ydinvoimaonnettomuudessa. Ydinvoimateollisuus viittaakin mielellään uuteen lakiin ydinvoimayhtiöiden vastuusta puhuttaessa.

Uutta lakia ei ole kuitenkaan vieläkään saatettu voimaan. Kysyin asiasta kirjallisella kysymyksellä parisen vuotta sitten. Ministeri vastasi, että lakiuudistusta ei ole voitu saattaa voimaan, koska vakuutusyhtiöt eivät suostu vakuuttamaan ydinvoimalaa lain edellyttämällä laajuudella. Ministerin mukaan on ilmeistä, että ainoa keino täyttää uuden ydinvastuulain määräykset on valtion takaus.

Tänä keväänä kysyin asiaa uudelleen eduskunnan kyselytunnilla. Elinkeinoministeri Pekkarinen vastasi, että vastuu kaatuu valtiolle. Ydinvastuulain tarkoitus oli siirtää aiempaa suurempi vastuu ydinvoimayhtiöille, mutta nyt valtion pitäisikin tulla takaajaksi. Vakuutusyhtiöt ovat riskianalyysin ammattilaisia. Jos ne arvioivat riskit liian suuriksi, niin meidän pitäisi tehdä samoin. Minä en halua vakuuttaa ydinvoimaloita, varsinkaan katsottuani ongelmia jo rakenteilla olevassa ydinvoimalassa.

Ydinvoimalla tuotettu energia ei ole riskitöntä, puhdasta eikä kotimaista. Se ei ole yhtä työllistävää kuin uusiutuvilla tuotettu energia. Vihreiden vaihtoehdossa olemme osoittaneet, että jopa teollisuuden hurjimmatkin kasvuennusteet on mahdollista täyttää uusiutuvien ja energiatehokkuuden lisäämisellä. Hallituksen esitys uusiutuvan energian edistämispaketiksi on historiallisen hyvä, ja askel oikeaan suuntaan.

Lisäydinvoimaa ei tarvita. Siksi Pekkarisen esitys antaa lupa kahdelle ydinvoimalalle oli suuri pettymys varsinkin, kun hän oli moneen kertaan sanonut kannattavansa korkeintaan yhtä uutta ydinvoimalaa. Vihreät vastustaa lisäydinvoiman lupia yksimielisesti niin hallituksessa kuin eduskunnassakin. Kaikista muistakin eduskuntaryhmistä löytyy ydinvoimaa vastustavia kansanedustajia. Moni myös empii vielä kantaansa. Varsinaissuomalaisista kansanedustajistakaan kaikki eivät ole vielä kertoneet mielipidettään. Nyt on siten myös jokaisen äänestäjän hetki vaikuttaa kansanedustajaansa. Toivon, että yhdessä kaadamme vielä ydinvoimaluvat eduskunnassa.

Janina Andersson
kansanedustaja (vihr.)

(kolumnini viikonlopun Turkulaisessa)