Julkisuudessa on käyty kuumaa keskustelua siitä, pitäisikö ruoan arvonlisäveroa alentaa. Samalla ollaan huolissaan suomalaisten terveydestä ja ruokailutottumuksista. Meidän tulisi syödä enemmän vihanneksia, marjoja ja hedelmiä ja tietenkin mielellään puhtaampaa ja ympäristöystävällisempää luomua. Moni kuluttaja kuitenkin empii luomutuotteiden ostamista niiden korkeamman hinnan takia.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kuiva kesä tuntui niin tuottajan kuin kuluttajankin kukkarossa. Etenkin avomaan vihanneksista saatu pieni sato on näkynyt kasvisten hinnoissa. Esimerkiksi porkkanan hinta nousi vuodessa yli 50 prosenttia. Kaiken kaikkiaan vihannesten korkea hinta teki puolet elintarvikkeiden hintaindeksin noususta. Muiden elintarvikkeiden hinnat nousivat yleisesti vain hieman viime vuonna.

 

Suomalaiset luomuvihannekset ovat vihdoin lyöneet läpi kauppojen tiskeillä. Niiden tarjonta tukkukaupoille on kasvanut merkittävästi. Iloinen uutinen on se, että monet kauppiaat haluavat erottua halpaketjuista, joissa ratkaisevaa on vain hinta. On todennäköistä, että ainakin kaksi isoa markettia Pirkanmaalla siirtyy puhtaasti luomuvihanneksiin. Toivottavasti tällaisia edelläkävijöitä löytyisi myös Varsinais-Suomessa!

 Suomessa luomutuotteiden kulutus on kuitenkin kansainvälisesti verrattuna alhaisella tasolla, sillä niiden kulutus on kansainvälisesti huimassa kasvussa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomessa luomuvihanneksia kysytään vielä yli tarjonnan. Kuudessa vuodessa luonnonmukaisesti tuottavat kasvitarhat ovat nostaneet esimerkiksi tomaatin tuotantonsa yli nelinkertaiseksi, lähes 900 tonniin vuodessa. Se ei vielä riitä kaupoille. Muun muassa FinFoodilla on tavoite nostaa luomuvihannesten markkinaosuus noin 15 prosenttiin.

Ellei luomusalaattia joku erota muiden salaattien seassa ulkonäöstä, maistamalla sen tunnistaa varmasti. Luomusalaatti on tavallista makeampi. Sama selvä ero maussa on myös tomaateissa. Mutta tämä laatu vaatii paljon työtä. Näiden tuotteiden tuotantomäärä henkilöä kohden on noin kolmannes tavallisiin kasvihuoneisiin verrattuna. Tämä näkyy tietenkin myös hinnassa.

 

Siksi haluaisinkin ehdottaa, että luomuelintarvikkeiden ja kasviksien arvonlisäveroa alennettaisiin kokeilulailla. Samalla voitaisiin tutkia, siirtyykö ruoan arvonlisäveron alentaminen hintoihin. Sopiva arvonlisävero voisi olla nykyisen 17 prosentin sijaan 7 prosenttia.

Tällöin yleisesti normaalituotteita kalliimpien luomutuotteiden hinta laskisi vähintään normaalituotteiden tasolle.

Luomuruoan hinnanalennus parantaisi myös julkisten ruokaloiden mahdollisuuksia siirtyä

luomutuotteisiin. Julkisen luomukulutuksen lisääminen päiväkodeissa, kouluissa, vanhainkodeissa, sairaaloissa sekä muissa kuntien ruokaloissa edistäisi luomun kokonaiskulutusta ja tekisi luomutuotteet tutuimmiksi kuluttajille. Luomutuotteiden lisäksi tulisi suosia lähiruokaa. Luomu- ja lähiruoan osuuden kasvattaminen kuntien ruokaloissa lisäisi ympäristöystävällisempää luomukulutusta, tukisi alueen maataloutta ja tarjoaisi ruokailijoille maistuvaa ja turvallista luomu- ja lähiruokaa.