Meillä on Turussa paljon arkienkeleitä. Opin tämän sanan kun olin puhumassa ruuasta ja oikeudenmukaisuudesta viime sunnuntain Johannesmessussa. Siellä kappalainen Mikko Laurén kutsui ruokakasseja tarvitseville jakavia vapaaehtoisia tällä hienolla nimellä. Olen aikaisemmin saanut ihailla näiden arkienkeleiden työtä heidän jakaessaan suuria määriä ruokaa eri pisteissä ympäri Turkua, mutta viime torstaina tutustuin uudenlaiseen Food and Hope -nuorten aikuisten ruokailuun. Tilaisuudessa pysähdytään hetkeksi yhdessä pohtimaan elämää ja syödään yhteinen hyvä ateria, jonka jälkeen osallistujat voivat vielä ottaa mukaansa ruokakassin kotiinkin.

Toisenlaisia arjensankareita tapasin 21.3. Continental Foods Finlandin järjestämässä Parempaa kouluruokaa -inaalissa Gastro-messuilla, joissa minulla oli toistamiseen ilo toimia tuomarina. Viiden finaaliin yltäneen koulukeittiöiden ammattilaiset taikoivat siellä eri ruokakokonaisuuksia alle euron hinnalla per annos. Eli todellisen koulukeittiön keskiarvohinnalla. Yksi näistä huikean taitavista joukkueista oli Turusta. Kilpailu oli erittäin tiukka ja ainoastaan voittaja julkaistiin lopuksi. Turkulaisten Johanna Sahosen, Ilkka Lindbergin ja Annariina Aaltosen tekemiä ruokia kehuttiin sen verran vuolaasti tuomareiden palautteissa, että luulen heidän pisteensä olleen aivan kärjessä.

Ruoka on meidän tärkeimpiä perustarpeitamme ja tänä päivänä vaatimustaso on noussut niin paljon, että terveellinen ruoka tulisi olla jokaisen suomalaisen arkipäivää. Kuinka paljon vaikeampaa tämä tavoite olisikaan saavuttaa ilman maksuttomia lämpimiä koululounaita, joissa on tarkkaan pohdittu niiden terveellinen koostumus. Kouluruuan ammattilaisten arvostus ja julkinen kiitos on Parempaa kouluruokaa -kilpailun tärkein pääviesti. Samalla kehitetään uusia hyviä reseptejä, jotka annetaan kaikille jakoon. Kun pienellä rahalla pitää tehdä hyvää ja terveellistä ruokaa kaikki oivallukset ja ideat ovat tarpeen.   

Elämänhallinta pienemmässäkin mittakaavassa vaati juuri tällaista osaamista. Esimerkiksi martat jakavat tällaisia reseptejä ja vinkkejä kotisivuillaan meille kaikille. Käyttämällä vähän enemmän aikaa suunnitteluun voi säästää selvää rahaa ja samalla huolehtia lähimmäistensä terveydestä paremmin. Jo sillä että tietoisesti välttää ruuan poisheittämistä saadaan suuri muutos aikaan.