19.12. viimeisessä vihreän eduskuntaryhmän kokouksessa ennen joulutaukoa päätimme valmisteluni pohjalta esittää, että isojen automarkettien sunnuntaiaukioloaikoja kavennettaisiin ja pienet kaupat saisivat nykyistä suuremman vapauden olla auki sunnuntaisin.
Asia on ajankohtainen siksi, että ministerimme Tarja Cronbergin pitää hallitusohjelman mukaan tuoda nyt keväällä esitys hallitukselle, joka selkeyttää kauppojen nykyisiä aukioloaikoja. Tämän mallin löytäminen osoittautui todella vaikeaksi, kun asiaan vaikuttaa niin moni tekijä.

Eduskuntaryhmän kolmiportainen malli on, että alle 400 m2 kaupat saisivat olla rajoittamattomasti auki. Keskikokoiset, 400-1 000 neliön kaupat voisivat olla ympäri vuoden auki sunnuntaisin kello 12.00-18.00 välillä.
Muut kaupat olisivat sunnuntaisin kiinni lukuun ottamatta marras-joulukuuta, eli epämääräiset kesäaukiolot poistettaisiin.

Tämä mallimme sisältää työntekijöiden, yrittäjien sekä kuluttajien näkökulmat. Ympäristönäkökulmasta malli on nykytilaa huomattavasti parempi, sillä mallimme suosii ihmisten läheisyydessä sijaitsevia kauppoja automarketteihin verrattuna.

Malli selkeyttää kauppojen aukioloa nykyisestä. Suurin muutos nykytilanteeseen olisi, että isot automarketit ja tavaratalot olisivat joulunalusaikaa lukuun ottamatta kiinni sunnuntaisin, mutta keskikokoisten kauppojen aukiolo laajenisi. Keskikokoiset kaupat sijaitsevat usein tiheään asutuissa taajamissa. Näiden kauppojen lukumäärä on vähentynyt kiihtyvästi 2000-luvulla. Ne eivät ole kyenneet kilpailemaan valikoimilla suurten myymälöiden kanssa eivätkä aukioloajoilla pienten kanssa.

Edellä mainitut rajoitukset koskisivat myös huoltoasemilla sijaitsevia kauppoja, joilla on tällä hetkellä rajoittamaton aukiolo. Kyläkauppoja rajoitus ei kuitenkaan koskisi, vaan ne saisivat edelleen olla rajoittamattomasti auki, mikäli ovat kooltaan 1000 neliötä pienempiä.

Myynnin kannalta viikonloput ovat pienmyymälöille tärkeimmät, suurille joulunalus/juhlapyhät, erikoiskaupoille lauantait. Kaupassa käydään arkena melko tasaiseen tahtiin, lauantaina huippu aamupäivässä, sunnuntaina klo 12-16 (Hanna Kalenoja, VTT).

Toivottavasti tämä niin minussa kuin monessa muussakin kovasti tunteita herättävä asia saataisin jotenkin kauniisiti ja rauhallisesti vietyä päätöksen, niin ettei kukaan kokisi sitä aivan kauheaksi lopputulokseksi ja koko asia voisi sen jälkeen jäädä rauhaan.

Ja toivottavasti ensi vuodesta ei tule niin raskas ja synkkä kun mitä taloudelliset mittarit nyt näyttävät. Tärkeintä ei kuitenkaan ole raha vaan välittäminen, mutta kun rahahuolet painavat niin välittäminenkin voi siitä valitettavasti kärsiä. Haluan kuitenkin uskoa hyvää uuteen vuoteen meille kaikille.