Nyt ihana kesä on täällä ja olen taas kerran päättänyt elää sen terveellisesti salaattia syöden ja iloisesti perheen kanssa liikkuen. Onneksi minulla on 13-vuotias personal trainer, joka koko ajan muistuttaa minua hyvistä aikeistani. Ilman häntä istuisin varmaan takapuolellani auringosta ja erinäisistä herkuista nauttien.   

Meillä kaikilla pitäisi olla tällainen oma terveelliseen elämään sparraava kaveri. Nyt kannattaa tehdä sopimus ystävän, naapurin tai sukulaisen kanssa siitä, että yhdessä oikeasti tehdään tästä hyvinvoinnin kesä. Tämä on koko meidän yhteiskunnan intressissä, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos uutisoi vähän aikaa sitten, että diabetes leikkaa yli prosentin Suomen bruttokansantuotteesta. Tämä tarkoittaa kahta miljardia euroa vuodessa, josta suuren osan voisimme ehkäistä pienillä elintapamuutoksilla.

Kakkostyypin diabeteksen tyypillinen sairastumisikä on yleensä yli 40-vuotiaana. Eli tämä koskettaa nyt juuri minua. Meistä suomalaisista aikuisista joka kymmenennen arvioidaan sairastavan diabetesta ja usein tietämättään. Hyvä terveys ja työkyky liittyvät yhteen. Meidän täytyy tulevaisuudessa työskennellä yhä pidempään, mikäli haluamme säilyttää nykyiset julkiset palvelut ja eläkejärjestelmämme. Tämä on ainoastaan mahdollista muuttamalla elintapojamme niin, että kakkostyypin diabeteksen tapaiset merkittävät kansantautimme saadaan kuriin. Tällä hetkellä trendi on valitettavasti aivan väärän suuntainen ja sairastuminenkin tapahtuu yhä nuoremmissa ikäryhmissä.

WHO:n mukaan 90% kakkostyypin diabetes tapauksista olisi ehkäistävissä riittävällä fyysisellä aktiivisuudella ja terveellisellä ravinnolla. Jo muutaman kilon painon lasku näkyy verensokeriarvojen selvänä parantumisena, sillä se vähentää rasvakudosta vatsaontelosta suhteellisesti enemmän kuin ihon alta. Pelkkä liikuntakin vähentää vatsaontelon rasvaa, joten se parantaa verensokeriarvoja ilman laihtumistakin. Vihreiden lehtivihannesten syömisen on todettu vähentävän sairastumisriskiä merkittävästi.

Nyt siis porukalla retkelle ja evääksi terveelliset välipalat. Meidän ei-aktiiviurheilijoiden pitäisi siis rajoittaa hiilihydraattien popsimista. Laiskallekin löytyy nyt kaupasta valmiita hyvänmakuisia ja ravitsemuksellisesti oikeita ravintoaineita sisältäviä välipaloja. Jätetään siis chipsipussit, pullat ja alkoholijuomat kauppaan ja käytetään säästyvät eurot vihanneksiin, marjoihin, hedelmiin ja terveellisiin välipaloihin.