Mikä olikaan ensimmäinen kysymykseni, kun tapasin poikani ensimmäisen koulupäivän jälkeen? Kysyin, millaista ruokaa teillä oli tänään.

Kesäloman aikana olin melkein stressaantunut siitä, että kahdelle kasvavalle nuorelle miehelle piti olla kaksi lämmintä, terveellistä ja hyvää ateriaa päivässä. Nyt taas koulu hoitaa niistä yhden, josta olen kovin kiitollinen.  Tällainen lämmin ilmainen ateria koululaisille ei todellakaan ole maailmalla normaalia. Ainoastaan Ruotsissa Suomen lisäksi valtio huolehtii näin lasten syömisestä.

Kouluruuan laatu on jatkuvasti agendalla. Muistan itse ”Kinder-yllätysmuna”-perunat omalta kouluajaltani. Nyt aikuisenakin olen syönyt monta koululounasta käydessäni kouluissa puhumassa eri aiheista. Ruoka on nyt ollut paljon parempaa kuin lapsuusmuistoissani. Lapseni eivät kotona kouluruoasta valita. Itse asiassa, nuorempi kuulemma syö koululounaalla todella paljon.

Nyt Turussa siirrytään kahteen keskuskeittiöön, mikä tarkoittaa 700 000 euron nettosäästöä. Tämä iso raha ollaan käyttämässä ruuan laadun parantamiseen. Toivon todellakin, ettei tästä päätöksestä lipsuta. Idea on, että koululaisten lämmin ruoka olisi meillä Turussa pidemmälle itse tehtyä, jolloin einesten osuus olisi pienempi. Esimerkiksi lihapulliin ei enää laitettaisi glukoosia ja vehnäkuitua.

Laatua saadaan myös lisäämällä luomua. Esimerkiksi kaura- ja neljänviljanhiutaleet ovat jo nyt kouluissa luomua. Toivottavasti koululaiset saavat nauttia enemmän sesongin kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Tässä muutosvaiheessa olisi hyvä lisätä lähiruuan tuottajien ja laitoskeittiöiden yhteistyötä.

Kouluruuan kunnioituksen lisäämiseen tähtää myös uusi, peruskoulujen keittiöiden ammattilaisille suunnattu valtakunnallinen kouluruokakisa. Kolmen hengen tiimit voivat ilmoittautua mukaan marraskuun loppuun mennessä. Loppukilpailu käydään kevään 2012 Gastro-messuilla. Voittajajoukkueen resepti annetaan valtakunnallisesti koulukeittiöiden käyttöön. Eli ehkä vuoden kuluttua, kun taas kysyn ensimmäisen koulupäivän jälkeen millaista ruoka oli tänään, niin tämä voittajaresepti saa kiitoksia pojaltamme…