Olen tässä loppukesästä käynyt tutustumassa muun muassa Turun Tyttöjen taloon, sosiaalitoimiston asiakaspalveluun sekä Naantalin rotarien toimintaan.Rotareille kävin alustamassa ilmastonmuutoksesta ja innostuin taas kerran oikein saarnaamaan. Onneksi yleisö uskalsi myös väittää vastaan ;o). Oli erityisen antoisaa keskustella suoran sähkölämmityksen huonoudesta sekä rakentamisen laadusta Suomessa rakennusfirman johtajan kanssa. Hän painotti etenkin ilmanpoistolaitteiden lämmöntalteenoton tärkeyttä.Turun sosiaalitoimiston asiakaskeskusteluun osallistuminen tuli mahdolliseksi, kun eräs asiakas pyysi minua tulemaan mukaan hänen urakartoituskeskusteluun. Hän halusi näyttää käytännössä, kuinka tarpeellinen perustulo olisi hänenkin elämänsä kääntämiseen parempaan. Hänellä oli haluja ruveta yrittäjäksi, mutta käytännössä askeleen ottaminen tuntemattomaan ilman turvallista taloudellista jalansijaa oli liian vaativa ainakin vielä nyt.


Minun kävi sääliksi sosiaalitoimiston virkailijaa, jonka pitää käydä läpi kaikki kaavakkeeseen tarvittavat tiedot tunnissa, vaikka asiakas haluaisi puhua ihan muista teemoista. Jos perustulo vapauttaisi näistä pakollisten tietojen kyselemisestä, ja sosiaalityöntekijä saisi keskittyä yhdessä asiakkaansa kanssa hahmottamaan hänen unelmiensa polkua, niin näistä keskusteluista voisi tulla mielekkäämpiä molemmille. Mikään ei ole mustaa tai valkoista, mutta uskon että sosiaalityöntekijöiltä saataisiin paljon hyödyllistä tietoa siitä, miten heidän työpanostaan voitaisiin käyttää tehokkaammin asiakkaiden elämänhallinnan parantamiseksi.


Asiakkaan kokemat ongelmat eivät välttämättä liity edes sosiaaliturvaan, vaan opiskelupaikan saamiseen tai eri näkemykseen hänen omasta urakehityksestään kuin mitä työvoimatoimiston virkailijat ovat hänelle ehdottaneet… Tämä käynti oli avartava, mutta en voi väittää sen tehneen näkemyksistäni selkeimpiä, vaan ehkäpä jopa vaikeimpia kuin ennen.Tyttöjen Talon tarkoitus on varmaankin voimistuttaa tyttöjä, jotka sinne tulevat. Käyntini siellä oli minullekin voimistuttava ja ilokseni suunnittelimme yhteistyötä jatkossa. Kahden pojan äitinä minä ehkä tulevaisuudessa saan oppia taas tyttönä olemisesta heidän avustuksellaan… Mutta tästä kerron lisää sitten joskus myöhemmin.