Olen viime aikoina havahtunut siihen, kuinka me kaikki vanhenemme ja jokaiselle tulee eteen pienempiä tai suurempia ongelmia terveyteen liittyen. Toipilaan hoitaminen kuntoon parhaalla mahdollisella tavalla on vaativaa työtä. Etenkin silloin, kun kehomme taistelee ongelmien kanssa tarvitaan riittävästi terveellistä ruokaa. Kun olo on heikko, niin ruokahalukin voi olla huono, eikä tee mieli syödä kuin pieni osa normaalin kokoisesta annoksesta.

Jopa 55 % pitkäaikaissairaanhoidossa olevista henkilöistä on vajaaravittuja. Samaa koskee kymmentä prosenttia kotihoidossa olevista vanhuksista ja vanhainkodeissa osuus on 29 %. Yksi syy tähän on, että ikäihminen voidakseen hyvin tarvitsee yhtä paljon proteiinia kuin huippu-urheilija. Jokainenhan tietää, kuinka valtavia määriä ruokaa aktiiviurheilija syö, kun taas iäkkäät henkilöt usein ruokailevat kuin pienet linnut. Siitä johtuen on erityisen vaikea tyydyttää ravintoaineiden ja proteiinin tarve. Jos ruokahalu on huono pitäisi syödä useammin pieniä annoksia jotta saisi tarpeeksi hyvälaatuista energiaa.

Valitettavasti pulla ja kahvi eivät auta pitämään kehoa kunnossa. Seuraavalla kerralla, kun käymme tervehtimässä iäkkäämpää sukulaista, voimme vaihtaa keksit ja suklaat terveellisempiin proteiinipatukoihin. Silloin tiedämme, että ravinnosta, jota ikäihminen jaksaa syödä, on myös jotain hyötyä hänen hyvinvoinnilleen.

Vajaaravitun henkilön elimistön puolustuskyky heikkenee ja kuntoutuminen hidastuu. Esimerkiksi haavat paranevat hitaammin. Sairauksiin liittyvä tulehdus ja kuume lisäävät energian tarvetta entisestään. Jos ravinto ei tyydytä näitä vaatimuksia, syntyy helposti komplikaatioita, jotka pidentävät sairastamista. Tällöin elämänlaatu ja toimintakyky arjessa heikkenevät, josta seuraa inhottava noidankehä.

Moni vanhus asuu yksin kotona eikä jaksa tai pysty tekemään monipuolista ruokaa. Ruoka myös maistuu paremmalta, kun on seuraa, ja yksin kunnon ruokarytmi helposti unohtuu. Tai maha täytetään epäterveellisillä makeisilla ja valkoisella leivällä, jotka eivät anna keholle mitään lisäarvoa. Jopa pullukan näköinen henkilö voi olla vajaaravittu, jos keho on saanut pääasiassa väärän laatuista energiaa. Päästääkseen pois tästä noidankehästä voi pyytää neuvoa vaikka apteekeista, joissa on saatavilla täydennysravintovalmisteita. Hyvä ruoka hyvässä seurassa on usein paras lääke. Aivan kuten ystävä ja kosketus toimivat usein parhaana mielialalääkkeenä.