TULE TURKUUN...<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

         ...ja ui verkkoon

 

Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien työntekijöiden X valtakunnallinen

VERKOSTOFOORUMI

 

Tähän vuosittaiseen foorumiin olivat tervetulleita kaikki asiasta työnsä puolesta tai muuten kiinnostuneet

esim: sosiaali- ja terveydenhuollosta, perheneuvoloista, poliisista, syyttäjänvirastoista ja oikeusistuimista, kriisikeskuksista, turvakodeista, lääninhallituksista, opetustoimesta,tutkimuslaitoksista, seurakuntien diakoniatyöstä, alan järjestöistä ja oppilaitoksista.

 

Tämän erittäin tarpeellisen nuottakunnan päällikkönä toimi Sosiaalityön professori Leo Nygvist. Hän oli myös pyytänyt minua puhumaan perhe- ja lähisuhdeväkivallasta eduskunnan näkövinkkelistä.

Kerroin vähän oikeusministeri Tuija Braxin suunnitelmista helpottaa poliisien mahdollisuuksia jatkaa tutkimuksia silloinkin kun yksittäinen väkivaltatapaus ei ole niin vakava, mutta on tilanne on toistunut.

 

Valmistautuessani puheenvuorooni yllätyin eniten siitä tiedosta, että kyselytutkimusten mukaan väkivaltaisessa parisuhteessa elävät useimmiten nuoret ja korkeakoulutetut naiset. Eli nyt emme puhu vain syrjäytyneistä vaan kaikista, mikä sinänsä ei olllut uutta mutta tämä painotus kylläkin.

 

Suomessa vuonna 2005 on oikeusasiamiehen kertomuksen mukaan 190 000 lasta nähnyt omin silmin kun äitiä on pahoinpidelty. Tämän näkeminen on psyykkisesti lapselle yhtä pahaa kun tulla itse pahoinpidellyksi. 

 

Kaikkia puheita kuitenkin paljon koskettavampi ja herättävämpi oli Jussityöntekijöiden Matti  Pennasen  ja Timo Aarnivalan erittäin todellinen ja rankka näytelmä ja laulu esitys miehen tarinasta. Tämä esitys tulisi näyttää kaikkialla koko ajan ja sen jälkeen järjestää purkukeskusteluita. Etenkin kouluissa tämä olisi taatusti tarpeellista. Toivottavasti mahdollisimman moni saisi mahdollisuuden nähdä tämä raju todellisuus tämän päivän Suomesta.