Näin terassikauden alkaessa on terveellistä muista alkoholinkulutuksen pitkäaikainen kasvu Suomessa. Samaan aikaan esim. Ranskassa alkoholinkulutus on laskenut voimakkaasti sen jälkeen, kun mm. alkoholin mielikuvamainonta kiellettiin kokonaan.

Alkon hallintoneuvostossa iloitsimme vähän aikaa sitten siitä tiedosta, että alkoholinkulutus voi nyt ensimmäistä kertaa vuoden 2003 jälkeen laskea alle 10 litraa absoluuttialkoholia per asukas. Edellisen hallituksen päätös laskea alkoholiveroa johti Kansanterveyslaitoksen tutkijoiden mukaan alkoholinkulutuksen kasvuun ja alkoholinhaittojen lisääntymiseen. Siksi olen iloinen, että saimme tämän virheen korjattua, kun alkoholiveroa korotettiin viime syksynä. Myös lama on varmaan osaltaan vähentänyt alkoholinkulutusta. Iloinen uutinen oli myös se, että viinaralli Virosta ei ole kasvanut veronkorotusten seurauksena.

Turun päässä olen viime aikoina saanut tutustua uuteen Puistoshakkiin kupittaan puistossa, kun pidin avauspuheen kaatosateessa. Oli aika hauska näky, kun sateenvarjojen kanssa pelaavat ottivat mittaa toisistaan suurten shakkinappuloiden kanssa. Isäni ja lapseni ovat intohimoisia shakin pelaajia, joten tänä kesänä emme vain potki palloa ja uida Kupittaalla, vaan käymme varmasti myös pelaamassa puistoshakkia. Itse en haluaisi ottaa mittaa kenenkään näistä kanssa. Vanhempi poikamme voitti yläkoulujen Turun shakki-mestaruuden jokin aika sitten, ja itse en usko pärjääväni enää pikkuveljellekään.

Eduskunnan täysistuntosalissa oli EU-asioiden parlamentaarinen yhteiskokous 25.5. Kansanedustajien ja valtioneuvoston jäsenten ohella keskusteluun osallistuivat suomalaiset Euroopan parlamentin jäsenet sekä Euroopan komission jäsen László Andor. Sain ensimmäisen kerran luvalla puhua hieman englantia istuntosalissa, kun keskustelimme meppien ja komissaarin kanssa Eurooppa 2020 -strategiasta eli yhteisestä tulevaisuudestamme.

Samaa aihetta sivusin puhuessani EU:n maatalouden ympäristötuista äsken Varsinais-Suomen MTK:n puheenjohtaja Simo Kolkkalan ja toiminnanjohtaja Paavo Myllymäen kanssa. Valitettavsti he totesivat, että lisää rahaa pitää saada, jos halutaan suunnata maatalouden ympäristötukea kalteville rannikkopelloille, sillä rahojen uudelleen kohdistaminen olisi liian vaikeaa. Tämä ei kuulosta lainkaan hyvältä, sillä lisäraha on todella tiukassa nyt ja lähitulevaisuudessa.

Muutenkin oma vaalipiiri on ollut agendalla viime aikoina. Varsinais-Suomen yrittäjät järjestivät hyvän tutustumiskäynnin Lassila Tikanojan jätteenjalostukseen. Lisäksi pääsimme kuulemaan Turun yliopiston rehtori Keijo Virtasta yliopiston taloudesta ja hallinnosta sekä kilpailukyvystä.