Kun olin yläasteella, meille kaikille tytöille suositeltiin e-pillereiden käyttöä siksi, että koulumme tytöistä kaksi oli juuri silloin tehnyt abortin. Monta vuotta myöhemmin eräs koulukavereistani halusi tulla raskaaksi ja lopetti pillereiden ottamisen, mutta normaali hormonikierto ei palautunutkaan.  Hänelle sanottiin, että se voi johtua e-pillereiden käytöstä.
 
Silloin soitin terveydenhuoltoon ja kysyin, miksi meitä oli kannustettu e-pillereiden käyttöön eikä kondomien käyttöön ollessamme vielä niin nuoria. Vastaukseksi sain kuulla, että eikö ole parempi estää täysin ei-toivotut raskaudet, vaikka jokunen sitten jääkin ehkä kokonaan ilman lasta. Tästä on nyt kulunut paljon aikaa ja varmasti e-pillerit tänään ovat paljon parempia kuin silloin. Kysymys siitä miten meitä ohjeistetaan käyttäytymään terveysasioissa on edelleen yhtä ajankohtainen.
 
Viimeaikainen D-vitamiini kohu on esimerkki erittäin epäselvästä ja ehkä jopa vahingollisesta julkisuudesta meidän terveytemme kustannuksella. Kaikki alkoi siitä, kun Itä-Suomen yliopisto kertoi tutkimuksestaan, jonka mukaan iso osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä niin paljon D-vitamiinia kun tuoteseloste lupaa. Kohu kääntyi päälaelleen, kun vitamiinien valmistajat osoittivat luotettavien, riippumattomien laboratorioiden analyysitodistuksilla, että heidän D-vitamiinivalmisteensa ovat vaatimusten mukaisia. Esimerkiksi lääkevalmistaja Orion tutkitutti saman erän kuin Itä-Suomen yliopisto. Suomen Kuvalehti kertoi artikkelissaan, että Orionin asiantuntijoiden mukaan D-vitamiini on poikkeuksellisen hankala analysoitava kahdesta syystä. Ensinnäkin D3-vitamiini hajoaa helposti liuoksessa muiksi yhdisteiksi. Toisaalta aineen pitoisuus valmisteissa on niin pieni, että tutkimusmenetelmän pitää olla erittäin tehokas. 
 
Nyt Itä-Suomen yliopisto analysoi vitamiinivalmisteita parhaillaan uudelleen ja käyttää ulkopuolisia laboratorioita varmistaakseen tulosten objektiivisuuden. Lisätietoja uusista tuloksista saadaan näinä päivinä. Yliopiston tutkimusryhmä pahoittelee julkisuuden aiheuttamaa haittaa niiden tuotteiden kohdalla, joissa vitamiinipitoisuudet ovat kunnossa. Yliopiston lisäksi elintarvikevirasto Evira on aloittanut D-vitamiinivalmisteita koskevan selvityksen.
 
Toivottavasti kukaan ei ole lopettanut kokonaan D-vitamiinivalmisteiden ottamista juuri nyt kun niitä tarvitaan kaikkein eniten pimeimpänä aikana.