Tämä alla oleva kirjoitus löytyy myös uusimmasta Turkulaisesta:

Kansanedustaja Marjaana Koskinen (sd) arvostelee Vihreiden kansanedustajien äänestyskäyttäytymistä Turkulaisessa 29.12.2007. Koskinen on ehkä kanssani eri mieltä, mutta minusta yhteistyö on sooloilua hyödyllisempää, kun ajetaan tärkeitä tavoitteita.

Toisin kuin Koskinen viittaa, niin meillä vihreillä ei ole ryhmäkuria vaan ainoastaan velvoite etukäteen kertoa aikeensa ja syynsä, jos aikoo äänestää eri tavalla kuin muu ryhmä. Jos Vihreät siis äänestävät yhdenmukaisesti, johtuu se siitä, että Vihreät ovat samanmielisiä.

Budjetissa ei ole kaikkia asioita, joita Vihreät tai muut hallituspuolueet olisivat sinne halunneet, mutta kompromissilla kaikki saivat kuitenkin osan tavoitteistaan läpi. Kaikki hallituspuolueet äänestivät budjetista pakettina, jossa hintana omista tärkeimmistä tavoitteista kannatettiin myös joitain muille hallituspuolueille tärkeämpiä asioita. Näytösluontoisilla äänestyksillä voi saada poliittisia irtopisteitä, mutta Vihreiden asioiden toteutumista se ei olisi edistänyt.

Sinivihreä hallitus on jo nyt tehnyt sellaisia hyviä päätöksiä, jotka jäivät vain kauniiksi puheiksi edellisillä hallituksilla, joiden toinen pääpuolue oli Koskisen puolue SDP. Koskinen mainitsi esimerkkinä maakunnan liikennehankkeet. Kuitenkin tämä hallitus on vihdoin tehnyt merkittävän päätöksen suurten kaupunkien joukkoliikennetuesta, joka tulee parantamaan joukkoliikenteen palvelutasoa Turussakin. Me olemme puhuneet tämän tuen tärkeydestä vuosikaudet, mutta vasta nyt se toteutetaan.

Lisäksi sinivihreä hallitus on ollut ensimmäinen hallitus, joka on ottanut todellisia askelia eteenpäin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ensimmäisiä askeleita kohti ekologista verouudistusta on jo otettu energiaverotuksessa ja autoverotuksen rakenteellisessa uudistamisessa.

Sinivihreä hallitus on istunut vasta vajaan vuoden, ja jo nyt on korjattu joitakin pitkään hiertäneitä ongelmakohtia. Edellä mainittujen lisäksi tämä hallitus esimerkiksi päätti nostaa opintorahaa 15 prosentilla ja opiskelijoiden tulorajoja 30 prosentilla. Myös siviilipalvelus lyhenee vihdoinkin, ja hanke sosiaaliturvan uudistamiseksi on käynnistetty. Lisäksi luovuttiin suunnitellusta päivähoidon nollamaksuluokan poistosta, mitä Vihreät vastustivat alusta alkaen. Vaalikauden aikana on vielä tulossa monia muitakin Vihreille tärkeitä asioita, joista korjataan hedelmiä myöhemmin. Erityisesti puolueemme kokoon nähden olen tyytyväinen Vihreiden kädenjälkeen tähän mennessä.