1241005508_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Osallistuin tällä viikolla eduskunnan talousvaliokunnan, elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen ja  noin 150:n yrityselämän edustajan kanssa Siperian Jekaterinburgissa 31.3.-3.4. järjestetyille Suomi-päiville.

Tapasimme muun muassa kuvernööri Eduard Edgarovitsh Rosselin, joka kertoi, että heillä on nyt menossa ohjelma, jolla asetetaan sähkömittarit joka taloon. Tähän asti niin teollisuus kuin yksityiset ovat maksaneet, mitä sähköyhtiö on pyytänyt ilman mittauksia. Jo ennen tätä ohjelmaa on energiansäästö tuplaantunut vuodesta 2000, mutta vielä on paljon varaa säästää lisää.

Pekkarinen markkinoi kuvernöörille suomalaisten clean-tech yritysten tuotteita. Hän kertoi reaaliaikaisesta sähkönkulutuksen mittauksesta, joka on alkamassa Suomessa. Pian Suomessa tullaan palkitsemaan siitä, että kuluttaja ohjaa sähkönkäyttöään niinhin aikoihin, jolloin sähkönkulutus muuten on vähäisempää maassamme.

Täällä Sverdolovskin alueella suunnitellaan sähkön tekemiseksi isoa kivihiilivoimalaa ja turpeen käyttöä. Biokaasu kiinnostaa kovasti. Biovakalla olisi siis markkinoita täälläkin. Kuvernöörin mukaan turvetta ei pidä polttaa raakana. Se on kuin polttaisi  euron seteleitä. Turpeesta pitäisi hänen mukaansa tehdä uute ja poistaa kaikki tarpeellinen, kuten mineraalit ensin muuhun hyötykäyttöön ennen turpeen energiakäyttöä. Alueen teollisuudesta jäi mieleeni se, että siellä valmistetaan 100 junavaunua vuorokaudessa.

Vladimir Aleksejevitsh Tsherkashin Venäjän Sberbankin Uralin pankin puheenjohtaja oli mielenkiintoinen tuttavuus. Hän kertoi kuinka toukokuusta 2008 helmikuuhuun  2009 rupla devalvoitui 50%. Venäjän taloudellinen nousu riippuu raaka-ainemarkkinoista, Kiinan tilanteesta ja kotimaisesta talouspolitiikasta. Raaka-ainemarkkinoilla tilanne on rauhoittunut, nyt haetaan kiinteää pohjaa. Kesäistä vilkastumista odotetaan nyt, mutta silti helmikuun jonkinasteinen piristyminen ei vielä kerro mitään vakautumisesta. Maakaasun hintaa polkee noin 3 kuukautta ölyhintojen jäljessä.

Sverdolovskin alueen talous- ja työministeri Mihail Igrojevitsh Maksimov vastasi hauskasti kysymykseemme siitä, tuleeko tämän taantuman käyrät näyttämään enemmän V:ltä reippaalla kasvulla pohjaan tulemisen jälkeen vaiko L kirjaimelta, jossa jäädään pysyvästi matalamman kasvun käyrälle. Hän sanoi, että kummassakin vaihtoehdossa on puolensa V niin kuin victory ja L niin kuin love :o).

Alueen kehityksestä hän totesi tärkeitä tavoitteita olevan rautateiden kuntoon laittaminen ja nopeat yhteydet viiden venäläisen miljoonakaupungin välillä. Metsänkäyttö on ministerin mukaan alueella tehotonta ja metsien auditontia ei tehdä. Jokainen  suurempi venäläinen alue kuulemma haaveilee sellu- ja paperitehtaasta, niin myös tämä alue. Mainostin itse ministerille Biovakkaa, kun täällä on niin paljon suuria sikaloita ja kanaloita. Toivottavasti hän tarttuu ideaan.

Alueen duumalle, eli Sverdlovskin alueen lainsäädäntökokouksen edustajille, taas mainostin Suomessa tehtävää ekologista verouudistusta ja he ainakin vastasivat niin, että tätä näkövinkkeliä tulisi huomioida. Nyt ympäristön suojeleminen ei ole tarpeeksi esillä päätöksenteossä.