Eduskuntaa on viime aikoina työllistänyt vuoden 2008 talousarvio ja opposition välikysymys. Talousarvion käsittelyn yhteydessä osallistuin istuntosalissa keskusteluun maatalousministerin kanssa toisaalta kiittääkseni häntä erityisesti Aurajoen ja Eurajoen suojeluun osoitetusta maaseudun ympäristötuesta, ja toisaalta haastaakseni myös hänet ympäristöministerin lisäksi sitoutumaan Helsinki-komission, Itämeren suojelukomission, suojeluohjelmaan. Puheenvuoroni löytyy täältä. Varsinaisessa yleispuheenvuorossani talousarviokeskusteluun puhuin rautatieliikenteestä, ilmastonmuutoksesta ja yhteiskunnan medikalisoitumisesta.

Lisäksi osallistuin viime viikolla täysistunnossa lähetekeskusteluun päästökauppalain muuttamisesta. Tiedustelin Vasemmistoliiton kansanedustajilta Esko-Juhani Tennilältä ja Pentti Tiusaselta, kumpi heistä edustaa puolueensa kantaa ilmastopolitiikassa, sillä niin ristiriitaisesti he puhuivat. Onko Vasemmistoliitto pelastamassa maailmaa vai keskittyykö se vain pohtimaan omia taskuja? Puheenvuoroni aiheesta ovat tässä ja tässä.

Huomenna eduskunnan täysistuntoon tulee käsiteltäväksi opposition välikysymys hoidon laadun ja ammattitaitoisen työvoiman turvaamisesta. Välikysymyksestä äänestetään eduskunnassa perjantain täysistunnossa. Osallistuin tähän liittyen eilen tehyläisten mielenilmaukseen Turun kauppatorilla. Paikalle oli kutsuttu kaikki Varsinais-Suomen kansanedustajat, mutta meitä oli paikalla vain kolme: minä, Annika Lapintie ja Jyrki Yrttiaho, joka tosin saapui vasta tilaisuuden loppupuolelle. Sanoin aiheesta, että ei ole oikein, että koneiden hoitamisesta saa enemmän palkkaa kuin ihmisten hoitamisesta. Asian hyvä puoli on kuitenkin se, että hoitohenkilökunnan palkka nousee nyt suhteessa enemmän kuin aikaisemmin. Kehitys tapahtuu hitaasti mutta on menossa oikeaan suuntaan.