Olipa ihana sunnuntai, tuplajuhlaa :o). Kaksi suomalaista vihreää meppiä ja Åbo IFK:n -95 pojat tulivat kakkoseksi Pepsi Soccer cupin sarjassa vuonna -94 syntyneille.

Meiltä lähtee europarlamenttiin todellinen "dynamic duo" eli Heidi Hautala ja Satu Hassi. Molemmat ovat erittäin kokeneita sekä kotimaan politiikassa että EU:n politiikasta ja tunnettuja muiden maiden vihreiden joukossa. He tulevat varmasti olemaan erittäin tehokkaita ja näkyviä suomalaismeppejä. Paljon onnea, Heidi ja Satu! Paljon kiitoksia, vihreiden äänestäjä!

Meidän koko ehdokaslista oli tällä kertaa erittäin kovatasoinen, ja monesta muustakin ehdokkaasta olisi tullut loistavia meppejä. Olisin mielelläni nähnyt meppinämme vielä esimerkiksi varasijalle tulleen työministerimme ja entisen puheenjohtajamme Tarja Cronbergin. Hänen panoksensa vihreiden puheenjohtajana näkyi erityisesti siinä, että kannatuksemme kasvoi myös suurten kaupunkien ulkopuolella. Joensuu oli Suomen ainoa kunta, jossa Vihreät oli suurin puolue! Kiitos, Tarja, työstäsi vihreämmän Suomen puolesta!

Erityisen iloinen olin siitä, että Vihreät menestyivät Suomen lisäksi myös muualla Euroopassa, ja Euroopan parlamentin Vihreä ryhmä kasvoi 43:sta jäsenestä 52:een jäseneen. Euroopan vihreillä oli yhteinen vaaliohjelma, jonka päätavoitteena oli Green new deal - uusi vihreä sopimus Eurooppaan. Tarkoituksena on yhdistää sekä ilmastokriisin että talouskriisin ratkaisut.

EU:lla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa. Kunnianhimoiset ja sitovat tavoitteet, kannustimet ja julkiset investoinnit on yhdistettävä vihreisiin teknologioihin ja palveluihin. Tällä tapaa voimme luoda Eurooppaan miljoonia ja maailmaan kymmeniä miljoonia vihreitä työpaikkoja, joita talouskasvun hidastuttua tarvitaan kipeästi. Nykyistä tuhlaavaista energiankäyttöämme on tehostettava ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä lisättävä. Lisäksi meidän tulee laittaa ahneudelle rajat ja asettaa rahoitusmarkkinoille kunnon säännöt ja ärhäkkä vahtikoira.

Europarlamentin vihreän ryhmän painoarvoa vahvistaa tämä yhteinen agenda, jonka kaikkien Euroopan maiden vihreät puolueet jakavat. Tämä ei ole Euroopan parlamentissa mitenkään itsestäänselvää, sillä moniin europarlamentin ryhmiin kuuluu hyvinkin erilaisten kansallisten puolueiden edustajia. Vihreiden kasvu EU-vaaleissa toi sydämeeni valoa näiden synkkien aikojen keskellä. Nyt on heti tartuttava toimeen. Syksyllä on edessä Kööpenhaminan ilmastokokous, ja silloin pitää saada ensimmäisiä kunnon tuloksia.