Tämän kesän kiinnostavin uusi tieto tuli, kun vierailin joitakin satoja metrejä omasta kodistani HyvinvointiTV:n lähetyksessä. Oikeastaan olin avaamassa Auralan senioripäiviä, joissa aiheena oli hyvä mieli, välittäminen ja itsestään huolehtiminen.

HyvinvointiTV-konseptin kehittäminen kuuluu Turvallinen koti-hankkeeseen. Tässä toiminnassa on mukana Turun ammattikorkekoulu ja Varsinais-Suomesta pääyhteistyökumppaneina ovat Turun, Salon ja Laitilan kaupungit. Idea on tuoda tukea, turvaa ja sosiaalista kanssakäymistä kotona asuvalle vanhukselle ja omaishoitajille. Television lisäksi tarvitaan vain sen yhteyteen liitettävä helppokäytteinen kosketusnäyttö sekä pieni kamera.

Kaksisuuntaisella laajakaistayhteydellä toimivat TV:n lähetykset ovat vuorovaikutteisia, mikä mahdollistaa katsojien keskinäisen keskustelun ohjelman aikana. Eli kun astuin huoneeseen, jossa tällainen lähetys oli käynnissä pystyin heti juttelemaan ja kyselemään käyttäjien mielipiteitä, vaikka oikeastaan menossa oli jumppatuokia, joka keskeytettiin vierailuni ajaksi. Näin pystyin keskustelemaan useamman ihmisen kanssa, jotka oikeasti asuvat kaukana asutuskeskuksista, joihin meneminen olisi vienyt paljon aikaa. Nyt koin liittyväni hetkeksi ystäväpiiriin, joka selvästi viihtyi yhdessä vaikka fyysinen välimatka olikin suuri. Kun minä puhuin, tuli kuvani suurimmaksi ruudussa, ja kun kuuntelin kuvani muuttui taas pieneksi ruuduksi. Jos lähetyksessä on mukana useampi kuin 9 ihmistä samalla hetkellä, niin ne jotka eivät itse halua olla aktiivisia eivät näy ruudussa. Näissä lähetyksissä saa tahtoessaan yhteyden sairaanhoitajaan, joka näin näkee potilaan ja voi neuvoa ja auttaa. Omaishoitajat saavat myös viranomaisapua ja samalla vertaistukea kerran viikossa, jolloin moni ongelma selviää ilman vaivalloista matkaa keskustaan, kun hoidettava omainen tulisi ottaa mukaan, jos häntä ei voi jättää yksin. Neuvoja saa myös apteekin ammattilaiselta ja Henrikin seurakuntakin  on tarjonnut omaa ohjelmaansa.

Idea on laajentaa palveluja ikääntyvistä esimerkiksi lapsiperheisiin, kehitysvammaisiin henkilöihin ja mielenterveyskuntoutujiin.