Tämä kolumnini julkaistiin Turkulaisessa eilen.

Turvaa taiteilijoille ja tutkijoille

Apurahoilla elävillä taiteilijoilla ja tutkijoilla ei ole sosiaaliturvaa. Tämä tosiasia oli huolenaiheenamme keskustelutilaisuudessa vuosi sitten. Apurahansaajille ei kerry eläkettä, ja raskaana ollessaan he putoavat minimiäitiyspäivärahalle. Enpä vuosi sitten tiennyt, miten nopeasti asiat lähtevät parempaan suuntaan uuden hallituksen myötä.

Apurahansaajille taataan vuoden 2009 alusta eläketurva, sairasvakuutusturva sekä lakisääteinen tapaturmaturva. Sinivihreä hallitus antaa nämä esitykset apurahansaajien sosiaaliturvasta kesään mennessä. Vihdoin apurahansaajakin saa luvan sairastua ja luvan perustaa perheen.

Apurahansaajien sosiaaliturva hoidetaan vastaisuudessa maatalousyrittäjien sosiaaliturvajärjestelmässä. Jatkossa apurahansaajat maksavat itse osan sosiaaliturvastaan, kuten muutkin sosiaaliturvaa saavat. Samalla nostetaan verottoman apurahan suuruutta, jotta uudistus ei pienentäisi ennestäänkin pienituloisten apurahansaajien nettotuloja.

Mutta korjattava ei lopu tähän. Viime vaalikaudella eduskunnan edessä luki mielenosoittajan kyltissä: "Taideopiskelija ei valmistu edes työttömäksi". Hirtehinen lause viittaa toiseen isoon epäkohtaan: taiteilijoiden ja tutkijoiden puutteelliseen työttömyysturvaan. Taiteilijat ja tutkijat tekevät usein töitä määräaikaisesti joko työsuhteessa tai - yhä useammin - apurahan turvin. Harva on niin onnekas, että siirtyy suoraan määräaikaisuudesta toiseen. Työttömäksi ilmoittautuessaan tutkijat ja taiteilijat sitten kohtaavat kirjavia ja usein epäoikeudenmukaisia käytäntöjä.

Tavallinen työvoimaviranomaisten tulkinta on ollut, että taiteilijoiden ja tutkijoiden on katsottu työllistyvän omassa työssään, vaikka rahoitus puuttuu. Tämä siitä huolimatta, että hakija olisi valmis ottamaan vastaan kokoaikatyötä ja hänellä olisi työttömyysturvalain edellyttämää työhistoriaa. Käytännöt ovat vaihdelleet alueittain, mikä on asettanut hakijat epätasa-arvoiseen asemaan.

Esimerkiksi lyhytaikainenkin apuraha väitöskirjatyöskentelyyn on usein evännyt oikeuden työttömyysturvaan, kunnes väitöskirja on valmis. Usein jopa apurahan hakeminen on tulkittu omassa työssä työllistymiseksi. Eihän työn hakemistakaan tulkita työllistymiseksi! Lisäksi usein on vaadittu jatko-opiskeluoikeuden keskeyttäminen. Tämä on vaadittu todistukseksi, ettei tutkimuksen jatkaminen olisi enää käytännössäkään mahdollista. Nämä käytännöt lähinnä hankaloittavat tutkijan työllistymistä omalle alalleen.

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) on valmistelemassa apurahansaajien työttömyysturvasta lakimuutosta sekä yhtenäistä ohjeistoa työvoimaviranomaisille. Esitykset tuodaan apurahansaajien sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä. Tarkoitus on mahdollistaa joustava siirtyminen apurahojen, työsuhteiden ja työttömyyskausien välillä.

Parhaiten nämä ongelmat ratkaisisi kuitenkin perustulo. Nykyinen sosiaaliturvamme on rakennettu maailmaan, jossa ihmiset olivat joko vakituisessa, kokopäiväisessä työsuhteessa tai työttöminä. Nykymaailmassa yhä useampi sijoittuu jonnekin näiden väliin. Siksi sinivihreällä hallituksella on käynnissä suurhanke sosiaaliturvan uudistamiseksi. Muutoksia odotellessa on kuitenkin tärkeää parsia nykyisen tilkkutäkin aukkoja.

Janina Andersson
kansanedustaja (vihr.)