Alla oleva kolumnini on tämän päivän Turkulaisessa.
--

Jalkapallo opettaa elämästä

Nuorempi poikani aloitti koulun tänä syksynä. Kun hain hänet ensimmäisenä päivänä kotiin iltapäiväkerhosta, löysin hänet keskeltä parinkymmenen pojan jalkapallomatsia. Kotimatkalla kysyin, miten monta pojista hän tunsi. Kuulemma vain muutaman, mutta vieraus ei estänyt kaikkia pitämästä hauskaa yhdessä. Siihen tarvittiin vain yksi pallo ja kaksi maalia.

Kun esikoispoikani aikoinaan aloitti koulun, luin tutkimuksesta, jonka mukaan joukkuepelejä harrastavat lapset sekä kiusaavat että tulevat kiusatuiksi keskivertoa vähemmän. Tutkimus oli alkusysäys perheemme jalkapalloharrastukselle, josta innostuimme niin, että se vie nykyään kaiken vapaa-aikamme.

Viimeinen suurempi ponnistus oli, kun perheemme oli kahden kuumimman hellepäivän ajan mukana pyörittämässä Åbo IFK:n jalkapallokoulua yli 30 lapselle kuusi tuntia päivässä. Näiden kahden päivän jälkeen arvostan taas entistä enemmän kaikkia päiväkodeissa ja kouluissa meidän kaikkia lapsia opettavia aikuisia. Työnne on todella tärkeää, vastuullista ja raskasta.

Jalkapallokoulussa huomasin ilokseni, että mukana oli myös useita tyttöjä. Joukkueessa toimiessa oppii tärkeitä elämäntaitoja, jotka eivät saisi jäädä poikien yksinoikeudeksi. Maalit tehdään yhdessä ja syöttö on vähintään yhtä tärkeä kuin maali. Toimivaa yhteispeliä tarvitaan kaikkialla, niin liike-elämässä, kotona kuin politiikassakin.
 
Professori Pekka Himanen kirjoittaa tänä vuonna julkaistussa kirjassaan Suomalainen unelma - innovaatioraportti rikastavasta yhteisöstä. Se tarkoittaa tilaa, jossa ihminen sekä saa enemmän tuloksia aikaan että kokee toimintansa mielekkääksi. Himanen toteaa, että yksi inhimillisen toiminnan kaikkein innostavimmista ja palkitsevimmista kokemuksista onkin se, kun ihminen voi toiminnassaan kokea kuuluvansa johonkin laajempaan yhteisöön. Rikastavassa yhteisössä tärkeintä on reiluuden ja avoimuuden henki sekä oikeudenmukaiset pelisäännöt. Hyvässä yhteisössä ollaan kannustavia mutta myös puututaan heti asioihin, jotka ovat menossa väärään suuntaan.

Jalkapallojoukkueessa lapsi saa parhaimmillaan kokemuksen tällaisesta rikastavasta ja innostavasta yhteisöstä.